Crna lista, al’ zamalo

Prosto je neverovatno do kojih granica su naši “preduzetnici” spremni da idu, da iskoriste neznanje i neobaveštenost većine.

Naime, dobih malopre (spam) mail ovakve sadržine:

Crna lista ali za malo - pazite se.

(klikni na sliku za veću verziju)

Vrlo zvaničan, ozbiljan mail. Odete na sajt, kad tamo nema ni “O nama” ni “Ko smo” a ni ko je uopšte “Agencija za privredne prekršaje RS” – važno je da ima cenovnik 🙂 Čak ni Google nije uspeo da nađe ovu “agenciju”.

WhoIs upit za vlasnika domena CrnaLista.rs ima simpatičan dodatak:

Da dodam finalni začin na celu rabotu, pročitajte uslove korišćenja na Registracija strani; samo nekoliko rečenica:

“Crnalista.rs se odriče bilo kаkve gаrаncije zа sigurnost, pouzdаnost, PRAVOVREMENOST I PERFORMANSE sаjtа”

“b) NI POD KOJIM OKOLNOSTIMA crnalista.rs NEĆE BITI ODGOVORNA za korisnikovo korišćenje ILI ZLOUPOTREBU sаjtа ili OSLANJANJE nа sаjt. TA OGRANIČENJA ODGOVORNOSTI SE PRIMENJUJU RADI SPREČAVANJA NAKNADA ZA direktne, indirektne, slučаjne, POSEBNE I TIPIČNE ŠTETE”

“d) Crnalista.rs ne gаrаntuje zа tаčnost, isprаvnost ili potpunost bilo koje informаcije nа sаjtu i ne odgovara zа bilo koju grešku ili propust koji proističu iz korišćenjа ovih informаcijа…”

Treba li još podataka?

Ovo je primer gde bi CrnaLista.RS trebala da postane prvi upisani u Crnu listu, da takva zaista postoji.

Nadam se da će se naši organi, koji inače uredno hapse “kladioničare”, naći vremena da se pobrinu i za ovakve besramne pokušaje iskorišćavanja kako državnih simbola tako i neznanja našeg naroda. Doduše, strepnja mi je veća od nade…

12 thoughts on “Crna lista, al’ zamalo”

  1. I ja sam dobio isti spam.

    Moj zakljucak je takodje da treba da budu na crnalista.rs, s obzirom da spam predstavlja krsenje najmanje dva zakona Republike Srbije. Ko u poslu krsi zakon, taj je bas za crnalista.rs, zar ne?

    Inace, mislim da ovaj sajt nece dugo opstati posto ce vrlo brzo biti zatrpan tuzbama.

  2. Evo i ja sam jutros dobio isti email na poslovnu adresu, i isto sam pogledao, na samom sajtu se ta izmišljena agencija ne spominje, a u kontaktu sve što imaju je formular bez adrese i bilo čega. Smatram da je ideja kao ideja dobra samo je to veoma pogrešno jer će naplaćivati nepouzdane informacije jer dolaze od tuđih prijava a ne od suda i imaju kao neki baner koji može da se okači na sajt kao garant sigurnosti – kako će baner da garantuje sigurnost kada svako može da ga stavi a agencija čak ni ne postoji, veoma drsko po meni.

    1. Ovaj sajt dovodi u zabludu ljude po više osnova – ovako bitna i osetljiva stvar (kredibilitet pravnih lica) nikako ne bi mogla da bude u domenu nepostojeće agencije i da se koristi kao način da neko na brzaka pokupi pare.

      O korišćenju državnih simbola i pozivu na “Agenciju … RS” da i ne govorim.

  3. Najbolji vic je što dok čitam kometare na tekst, prva reklama u prozoru za google-oglase je za “CrnaLista.rs”. Tako da je autor bloga praktično u sukobu interesa… Šalim se naravno. Inače, prava crna lista je na žalost trenutno neizvodljiva, čak i kad bi država našla neki interes, brzo bi se ispostavilo da ona sama (država) ima svoje prste u mnogim “brljotinama”

  4. Možda nije smešno, ali mene je ovaj mail što si dobio baš nasmejao. Na neki bizaran način ovo je najbolji pokazatelj rada ove kao i mnogih prethodnih Vlada koje vode ovu zemlju. Ima toliko nepotrebnih republičkih agencija za koje se ne zna čemu služe osim da neko tu prima platu i još malo otežaju živote građanima i privredi dodatnom administracijom, tako bi retko ko i posumnjao da “Agencija za privredne prekršaje” zapravno ne postoji. :))

  5. Meni uopšte nije smešan ovaj mail…….
    Ako pogledate header mail-a videćete odakle je stigao,
    odnosno sa kog servera…..

    mislim na deo: Received: from plan……….ting.com

    kad se ode na host odakle je stigao mail piše:

    “Implementacija lokatora”….

    ovo naravno ništa ne mora da znači ali ako sam platio program
    i neko koristi moj i vaš mejl u druge svrhe sem za registraciju legalnog softwera onda je ovo strašno…

  6. Mislim da nema razloga za preteranu brigu 🙂

    Naše adrese jeste neko prodao u spam svrhe, ali praćenje preko maila bi bilo jedno neefikasno praćenje 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.